Фондация Даная“ ще съди държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частна Многопрофилна болница за активно

...
Фондация Даная“ ще съди държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частна Многопрофилна болница за активно
Коментари Харесай

Фондация „Даная“ ще съди държавата за ето това решение на Министерския съвет

Фондация „ Даная “  ще  съди   държавата  за  решението  на  Министерския съвет  да утвърди  изграждането на частна Многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Мама и Аз “ в София . Това оповестиха от фондацията.

В решението  на служебния кабинет от през вчерашния ден се показва, че  новата болница ще има 30 клиники и отделения с общо 413 кревати  и в нея  ще се лекуват лица от 0 до 18 години , както и над 18-годишна възраст. Инвеститорът „ Търговска лига – Глобален аптечен център “ има подготвеност да построи новото лечебно заведение за 48 месеца. Най-оптимистичният срок за бъдещата детска болница е четири години, сподели през януари тази година Костадин Ангелов, ръководител на парламентарната комисия по опазване на здравето.

С това решение  служебното държавно управление абдикира  от  конституционното задължение  на страната да  осигури гратис детско опазване на здравето и слага в риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи , считат от фондация „ Даная “.  Те напомнят, че  преди няколко месеца по искане на Министерството на здравеопазването и с поддръжката на Европейската капиталова банка е направен Анализ на потребностите от детска болница, който показва, че в България липсва финансово и кадрово застраховане даже за една детска болница в София. Според фондацията решението на служебния кабинет за частна болница на процедура ще саботира и мъчителния развой на създаване на национална детска болница, въвеждаща актуалните стандарти за детско здраве.

„ През 2022 г.  мощният публичен натиск  спря утвърждението на плана за частната  болница „ Мама и аз “  с  главния мотив : построяването на частна детска болница преди националната ще обезкърви системата, която страда от продължителен дефицит на лекари и сестри. Правителството на Димитър Главчев неглижира причините на обществото и педиатричната общественост “, показват от фондация „ Даная “.

Одобряването  на  частния   план минира създаването  на  Национална детска болница  и слага под въпрос всички положени до този миг старания и поети задължения. С приемането на това решение авансово се залага недостиг на фрагменти и се основават спомагателни пречки пред така и така мъчно и тежко напредващия държавен план “, уточни в позиция през вчерашния ден Общественият съвет за основаване на Национална детска болница. Съветът също цитира направения по искане на здравното министерство разбор, в който се показва, че единствено в София и района не доближават 123 лекари с педиатричен профил, а медицинските сестри са сериозно малко и в преклонна възраст.

В бъдещата частна болница „ Мама и Аз “  се  предвиждат  единствено 40 кревати за деца, обясниха в позиция през вчерашния ден от Министерството на здравеопазването. Финансирането за държавната детска болница е обезпечено, за личния състав не мога да кажа, обяви през вчерашния ден служебният министър председател Димитър Главчев. По думите му няма колизия сред двете лечебни заведения – едната е и за деца, и за възрастни, а другата е единствено за деца.

 

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР